GönderenKonu: Rambutan Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?  (Okunma sayısı 143 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
Rambutan Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Tarih : 27-01-2017 Saat : 09:22

Rambutan Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Latince adı Cryptography olan rambutan meyvesi, ana vatanı Endonezya ve Malezya olan; kolesterolden, kalp hastalıklarına kadar birçok hastalıkta şifa kaynağı olan tropikal bir meyvedir. Kırmızı ve sarı renklerin karışımı olan tüyler oldukça yumuşak yapıdadır, fakat dışarıdan bakıldığında dikenimsi bir görüntü verir. Dünyanın en ilginç meyveleri arasında sayılan rambutanın genel özelliklerine gelin birlikte bakalım.

 

 

Güneydoğu Amerika kökenli tropik bir meyve özelliğinde olan rambutan, görünüşü ve lezzeti ile doğanın insanlara sunduğu en ilginç meyveler arasındadır. Ağacı ile aynı isme sahip olan rambutan meyvesi, elma boyutlarında tüylü yüzeyi ile oldukça dikkat çekici bir meyvedir.

Görüntü olarak dışarıdan bakıldığında tüyleri dikenimsi gibi görünse de kırmızı ve sarı renklerinin karışımında olan tüyler oldukça yumuşak yapıdadır.

Rambutan yılın her anı yeşil kalabilme özelliğine sahip olan ve boyu yaklaşık 20 santimetreye kadar ulaşabilen ağaçlardır. Ağaçlarında yer alan çiçekler, rengi ve kokusu ile doğadaki tüm böcek ve arıların en sevdiği çiçekler arasındadır. Yılda iki kez meyve verme özelliğinde olan rambutan ağacı, her türlü bakımlı topraklarda yetişmeye elverişli olan ağaçlardır. Rambutan ağacının yaklaşık 200’e yakın türü olmakla birlikte, tatları genellikle ekşidir.

 

Rambutan Nedir?

Rambutan Nedir?Tropikal meyve kategorisine giren rambutan, Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak satılsa da, ülkemizde henüz çok az yerde satılmaktadır. Bu duruma rambutan fiyatlarının aşırı yüksek olması da neden olmaktadır. Birçok yeme şekline sahip olan rambutan genel olarak ısırılarak yenmektedir. Vietnam, Malezya ve Tayland ülkelerinde yaygın bir şekilde üretilen bir meyve olarak, sağlık için de son derece faydalıdır. Türkiye’de Antalya ilinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve olmasına karşın rambutan ağacını ve meyvesini ilk kez duyanlar mutlaka vardır.

 

Rambutanın Özellikleri Nelerdir?

Rambutanın Özellikleri Nelerdir?Meyvenin dış yapısı tüylü olan ancak içinden çıkan meyvesi yumurta şekline benzeyen rambutan, tropikal iklimlerde yetişme özelliğine sahip olduğu için, ülkemizin pek çok yeri bu meyvenin yetişmesi için uygun koşullara sahip değildir. Demir vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı, kansızlık sorunu olanlar için ideal bir meyve özelliğindedir. Aynı zamanda rambutan meyvesi cildin güzelleşmesi ve daha parlak görünmesi için de oldukça yararlı bir meyvedir. Çekirdeği ve meyvesi birbirine yapışık bir şekilde olmasına karşın, çekirdeği kesinlikle yenmemelidir. Kullanım şekli olarak salata ve kokteyllerde rambutan meyvesi ile şık bir sunum yapılması mümkündür.

Rambutanın Faydaları Nelerdir?

Rambutanın Faydaları Nelerdir?Ülkemizde nadir bulunan bir meyve olmasına rağmen oldukça faydalı olan rambutan, göz sağlığından cilt sağlığına kadar pek çok konuda şifa dağıtan tropikal bir meyvedir. Kan değerlerinin doğal bir şekilde iyileşmesine etki eden bir meyve olarak, özellikle kalp damar hastalıklarına sahip olanların mutlaka temin ederek tüketmeleri gerekmektedir. Fiyatı oldukça yüksek düzeyde olsa da, doğal yoldan sağlık elde etmek için, fiyatını fazlasıyla hak etmektedir. C vitamini, potasyum, magnezyum ve protein içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve hastalıkları önleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kolesterolü dengeleyici özelliği nedeniyle bu hastaların kullanması önerilen bir meyvedir.

 

Rambutanın Yan Etkileri Nelerdir?

Rambutanın Yan Etkileri Nelerdir?Herhangi bir yan etkisi olmamasına karşın, tropikal bir meyve oluşundan dolayı fazla tüketilmemesi önerilen bir meyvedir. Diğer yandan çekirdeğinin vücutta bazı yan etkilere sebep olacağı ihtimaline karşın mutlaka çekirdeğinden ayrılarak tüketilmelidir. Kanserli hücrelerin yok olmasında etkili olan rambutan, kanser hastaları için mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bir meyve özelliğindedir. Çekirdeğinin yenmemesi gerektiği dışında herhangi bir yan etkiye sahip olmayan rambutan, demir eksikliği ve kabızlık gibi önemli sağlık sorunlarından korunmak ve iyileşmek için kullanılması önerilen bir meyvedir. İri üzümleri andıran tadı ile pek çok kek tariflerinin ve salataların içine oldukça hoş bir koku ve lezzet katacak özelliktedir.