GönderenKonu: AÇIKLAMALI ATA SÖZLERİ  (Okunma sayısı 543 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
AÇIKLAMALI ATA SÖZLERİ
Tarih : 16-12-2011 Saat : 01:38

Bana dokunmayan (beni sokmayan) yılan bin yaşasın.

Bana dokunmayan (beni sokmayan) yılan bin yaşasın. Atasözünün Anlamı, Atasözleri Sözlüğü ve Açıklamalı Anlamları

Birçok insan, kendilerine kötülüğü dokunmayan zararlı birinin bu haliyle yaşayıp gitmesini hoş görürler. Oysa, bir organda ortaya çıkan ve öncelikle bu organa zarar veren bir mikrop, çok geçmeden tüm vücudu etkiler. İnsanlarda bir vücudun organları gibidir ve birine dokunan zarardan diğeride zamanla etkilenir. / Zararlı olduğu bilinen, ama kötülüğü dokunmayan kimseye ilişilmemelidir.

Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder.

Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder. Atasözünün Anlamı, Atasözleri Sözlüğü ve Açıklamalı Anlamları

Bir işi ehline yaptırılmalıdır. Eğer iş, ehline yaptırılmaz da taklitçilere yaptırılırsa, istenilen gibi değil, ters bir sonuç verir. Nitekim hekim dururken, hekimlik taslayan birinin tedavisine başvurulması, insanın hayatına mal olabilir. Dini bilgisi yetersiz kimse de, kendi görüşlerini din sanarak bize aktarır da; bizim dinden soğumamıza sebep olabilir. Uzmanına yaptırılmayan işler, insanı büyük zararlara sokar. Alanında derme çatma bilgisi olan bir doktor, insanın ölümüne yol açabilir. Bilgisiz din adamı da yanlış öğütlerle insanın dini inanışlarında sapmalara yol açar.

Dağ ne kadar yüce olsa yol (onun) üstünden aşar.

Dağ ne kadar yüce olsa yol (onun) üstünden aşar. Atasözünün Anlamı, Atasözleri Sözlüğü ve Açıklamalı Anlamları

Her büyük kişiden daha yetkili kişi, en önemli makamın bir denetleme yöntemi vardır. / Yenilmesi imkansız gibi görünen zorluklarında çözüm yolu vardır. Dağın yüceliği insanın gözünü korkutmadığı gibi, işlerin çetinliğide insanın ümidini kırmamalıdır.

Allah sağ eli sol ele muhtaç etmesin.

Allah sağ eli sol ele muhtaç etmesin. Atasözünün Anlamı, Atasözleri Sözlüğü ve Açıklamalı Anlamları

Muhtaç olupta başkasından birşey istemek insana çok ağır gelir. Bu durumda bazen en yakın akraba bile gereken ilgiyi göstermez. İhtiyaç göstermeye gör, en yakın bildiğin insanlar bile senden yüz çevirir. Bundan dolayı Allah'tan dilediğimiz, bizi en yakınımıza bile muhtaç etmemesidir.

AÇIKLAMALI ATA SÖZLERİ detaylı ve geniş bilgi için tıklayınız