GönderenKonu: DİL PEYNİRİ VE PASTIRMA DOLGULU KÖFTE  (Okunma sayısı 431 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
DİL PEYNİRİ VE PASTIRMA DOLGULU KÖFTE
Tarih : 21-08-2014 Saat : 11:13

DİL PEYNİRİ VE PASTIRMA DOLGULU KÖFTE

 
Nice denemelerden sonra damak tadıma uygun köfte yapmaya başladığımdan bu yana, ki kısa bir süre öncesinden bahsediyorum:), bu işe toplu girmeye karar verdim. 1 kilo kıymayı köfte haline getiriyor ve sonrasında da porsiyonlara bölerek buzlukta saklıyorum. Bir gece önce buzluktan çıkarıp buzdolabının normal kısmına alınca da akşam iş çıkışına kadar çözülmüş oluyor ve gelsin köfteli tabaklar. (Köfte yapmanın inceliklerine vardıktan sonra paylaştığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.)
 
İşte dün de böyle bir gündü. Yani köfte günü. Ama kuru kuru yemek istemedim köftelerimi ve değişik bir şeyler yapmak istedim. Yanına farklı bir garnitür mü uydursam, değişik bir salata mı yapsam derken köftelerimi peynir ve pastırmalarla doldururken buldum kendimi. Hadi peyniri anladım da, o pastırma ne zaman girdi devreye onu anlamadım:)
Dil Peyniri ve Pastırma Dolgulu Izgara Köfte
Bazen böyle planlamadan bir anda bir şeyler yaparken buluyorum kendimi mutfakta ve bu çok hoşuma gidiyor.
Gelelim köftelerime. Zaten normal köftem hazırdı. Yani buzluktan inmiş ve çözülmüştü. İlave olarak da dil peyniri ve çemensiz pastırma kullandım. Önce köfte tarifini sonra da ortaya çıkan nefis dolgulu köftelerimi paylaşmak istiyorum.
 
1 kilo kıyma için malzemeler
 
800 gram dana ve 200 gram kuzu etinden oluşan kıyma (dananın döş, kuzunun kol kısımlarından olabilir.)
1 orta boy kuru soğan
Yarım su bardağı galeta unu (varsa evdeki kurumuş ekmekler de kullanılabilir, ben artan ekmeklerimi bu amaçla blenderda çekerek buzlukta saklamaya başladım.)
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1 avuç kadar maydanoz
 
Hazırlanışı:
 
Fıstıklı köfte yazıma uzun uzun iyi köftenin sırlarından bahsetmiştim. Tabi bunlar sadece benim keşfettiğim sırlar. İşin ustası değilim neticede:)
 
Bu yüzden püf noktaları atlıyor ve tarife geçiyorum.
 
Kıymamın içine bir orta boy soğanı rendeledim ve 5 dk yoğurdum. Sonra galeta unu, sarımsak ve baharatlarımı da ekledim ve aralıksız 10-15 dk kadar daha yoğurdum. Kollarım kopana kadar da diyebiliriz. Son olarak da yıkanıp kurutulmuş, ince ince kıyılmış maydanozları ekledim ve porsiyonlara bölerek buz dolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırdım. Yok ben yerim, stoklamam derseniz de bu hazırlıkları bir gün önceden yapıp o harcı 1 gün buzdolabında bekletirseniz işte o köfte tadından yenmez.
 
Yaklaşık 200 gramlık (4 normal köfte parçası kadar) harcı önce top haline getirip hafif hafif bastırarak serçe parmak kalınlığında yuvarlak bir şekilde açtım.  Bu süreçte ellerinizi hafifçe ıslatırsanız daha rahat şekil verebilirsiniz.
 
Bir yarısına dil peyniri ve pastırmaları yerleştirdikten sonra da yarım ay şeklinde kapattım. Rulo gibi de yapılabilir.

 
Ben köftelerimi az yağlı bir tavada 4-5 dk kadar kısa bir sürede pişirmeyi tercih ettim. Her iki yanı kızarana kadar kısık ateşte piştiler. Maşa yardımıyla tutarak biraz da sırt kısmını kızarttım ve işte köftelerim hazır.
Dil Peyniri ve Pastırma Dolgulu Izgara Köfte
Izgara yerine fırında da mesela bir domates sosu eşliğinde pişirilebilir.
Ben fırın denememi mantar dolgulu rulo köftelerimle yaptım.
Çok yakında paylaşacağım...