GönderenKonu: YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER  (Okunma sayısı 10022 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER
Tarih : 26-09-2011 Saat : 12:15

 

 

ŞÖBİYET (YOZGAT)

MALZEMELER
1 kg un
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
Biraz tuz
Tav yağı;
1-1,5 lt sıvı yağ
750 gr tereyağı veya margarin
Şurubu;
3 kg tozşeker
üstünü geçecek kadar su
1 limon
Açmak için;
1 kg un
500 gr ev nişastası
İÇİNE;
300-500 gr ceviz içi

YAPILIŞI
Yukarıdaki yazılan ölçülerle, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İyice yoğurup özleştirin.Nemli bir bezin altında yarım saat bekletin. Sonra hamuru 20 pazıya ayırıp tekrar yarım saat dinlendirin.
Pazıların altına ve üstüne bolca nişastalı un serperek incecik açın. Yufkaları bir örtü üzerine serin. yufkaları üst üste koyup sekizer santimlik kareler halinde kesin. Ortalarına dövülmüş ceviz koyup üçgen biçiminde kapatın.
Hamurları 3 tepsiye yerleştirin. Katı yağları önce eritin ve tortusu dibine çökünce başka bir kapta kaynatılan sıvı yağla karıştırın. Kaynayan tav yağının 1/ 3 ünü bir kepçeyle alıp tepsinin birine gezdirin. Kalan yağı da diğer tepsilere dökün. Fırında pembe renkte pişirin.
Üç kilo şekerden orta koyulukta bir şurup hazırlayın. Soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Kıyılmış yeşil fıstık serpin.

 

MADIMAK (YOZGAT)

1.5 kg. Madımak
Bir kase yoğurt
150 gr. Pastırma
Bir-iki diş sarımsak
Tuz,biber,yağ,salça

1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

ARABAŞI (YOZGAT)

Hamur İçin :
Bir ölçü Un
6 Ölçü Su
Tuz

Çorba İçin:
Tavuk veya Hindi
Bir Kaşık Yağ,
Bir Kaşık Salça,
Tuz,karabiber,
Kırmızı Biber,
Bir Miktar Un

Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.
Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.
Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur

 

PEZZİK CACIĞI (YOZGAT)

Malzeme
Pancar (kırmızı) 3 orta boy
Su 3+1/2 su bardağı
Tuz 1+1/2 tatlı kaşığı
Soğan 1 orta boy
Zeytinyağı 1/4 su bardağı
Salça 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı
Duru Pilavlık Bulgur 1/2 su bardağı
Sarımsak 3 diş
Yoğurt (süzme) 1 su bardağı
Porsiyon Adedi: 4-6

YAPILIŞI
Pancarlar yıkanır, soyulur ve sağları ile birlikte incecik kıyılır. Tencereye ölçülü su konur, kaynayınca tuz ve pancarlar ilave edilir. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) haşlanır. Diğer tarafta soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Yağ ile soğan sararıncaya kadar kavrulur, salça ve bulgur ilave karıştırılır. Daha sonra, haşlama suyu ile birlikte pancar ve kırmızı biber ilave edilir.Bulgurlar yumuşayınca ve suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilip soğumaya bırakılır. Sarımsaklar soyulur, yıkanır ine kıyılır yada dövülür ve ezilmiş yoğurt ile karıştırılır. Servis tabağına alınan pancarların üzerine dökülerek servis yapılır. (K.K.Han)

NOT: Tarif Yozgat yöresinden alınmıştır. Pancar cacığı lezzetli ve hoş görünüşlü bir salatadır. Ana ve ara öğünlerde tüketilir. Arzuya göre sucuk veya pastırma da konabilir. Pancar cacığı şu şekilde de yapılabilir; haşlanan pancara bulgur eklenip pişirilir.

 


PATATESLİ YERKÖY ÇORBASI (YOZGAT)

Malzemeler
2 adet orta boy patates
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 yemek kaşığı salça
1 kahve fincanı pirinç (veya bulgur)
6 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz, karabiber

Hazırlanışı
Patatesleri tavla zarı gibi küçük küçük doğrayın. Yağı kızdırın, kıymayı 5 dakika kavurup, salçayı ilave edin. Birkaç dakika daha sürekli karıştırarak kavurduktan
sonra suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Salçalı su kaynayınca içine patatesleri ve pirinci ekleyin. Patatesler pişinceye kadar sık sık karıştırın. Servis sırasında isterseniz üzerine yağla kızdırılmış nane gezdirebilirsiniz.

 

 

YOZGAT BÖREĞİ (GÖRSEL)

mehabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
bu bölümümüzde İçanadolu bölgemizin güzel şehri...
Yozgat'tan çok lezzetli bir börek tarifi paylaşacağız
"Yozgat Böreği"
ama isterseniz önce malzemeleri öğrenelim
3 adet yufka
1 küçük demet ıspanak
8-10 dilim pastırma, yaklaşık 100 gram
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
ve tuz
yağlamak için; 1 çay bardağı ayçiçek yağı
malzemelerden de anlayacağınız gibi lezzetli börek olacak
hadi hemen yapalım ve tadına bakalım
öncelikle soğanımızı incecik doğruyoruz
şimdi ıspanaklarımızı doğrayalım
elimizden geldiğince ıspanaklarımızı ince kıymaya özen gösterelim
son olarak pastırmayı da şöyle birkaç parçaya keselim
esas lezzeti pastırma verecek
bunları da gene ufak parçalara keseceğiz
bir de böyle keselim
evet pastırmamız da hazır oldu
artık içimizi pişirmek üzere ateşin yanına gidebiliriz
ateşe tenceremizi yerleştirdik
1 çay bardağı sıvı yağı ilave ettik
şöyle biraz ısınsın
ve ince doğradığımız soğanı katıyoruz
şeffaflaşana kadar kavuruyoruz
evet soğanlarımız kavruldu şimdi ıspanağı atıyoruz
ıspanağı çok kısık ateşte pişireceğiz
zaten çok çabuk solar
kapağı da kapatacağız, şöyle bir 10 dakika kadar pişecek
evet ıspanak yumuşadı
pastırmayı ilave ediyoruz
şöyle bir kaç tur çevirdikten sonra hemen kapatacağız
kapağını da kapatıyoruz
artık pastırma da buharda pişti
şimdi tencerenin kapağını açıyoruz
tuzu, karabiberi ve 1 adet yumurtayı ilave ediyoruz
karıştırıyoruz
bu şekilde iç hazırlandı
iç tamamen soğudu, artık yufkaları kesebiliriz
üç yufka üst-üste, keseceğiz
sonra parçalara ayıracağız
şimdi yufkalarımızı bu vaziyetteyken, 8 üçgen parçaya kesiyoruz
önce artı şeklinde, sonra çaprazdan artı şeklinde kesiyoruz
şöyle üst-üste koyuyoruz, çalışmada kolaylık olması için
şimdi iki üçgen yufkayı üst-üste koyacağız
ama önce bir miktar yağ sürüyoruz
buna yağ sürmüyoruz
içimizden bırakıyoruz
paçanga böreği havasında çok lezzetli bir börek oluyor
önce sağdan, sonra soldan katlıyoruz
ve rulo yapıyoruz
diğer börekleri de aynı şekilde tamamlıyoruz
son Yozgat böreğimizi de sardık
orijinal tarifte börekler kızartılır
biz sağlıklı olması açısından fırında pişiriyoruz
bu yüzden üzerine normalden bira daha fazla yağ sürüyoruz
böreği önceden ısıttığımız 190 derece fırına veriyoruz
ve kızarana kadar pişiriyoruz
böreklerimiz fırından çıktı
çıtır, çıtır sıcak ama biz servisi yapalım
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümümüzde...
yöresel bir tarif paylaştık; "Yozgat Böreği"
en kısa sürede deneyeceğinizi biliyorum
çünkü; "hayat bir gündür o da bugündür"
şimdiden Afiyet Olsun!

 

TESTİ KEBABI (YOZGAT)

1 adet Testi
3 kg. Kuşbaşı et
1 kg. Domates
300 gr. Sarımsak
200 gr. Sivri biber
200 gr. Tereyağı
Karabiber,tuz

Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.
Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı amur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.

 

PATATES ÇORBASI (YOZGAT)

Yarım kilogram patates
5-6 diş sarımsak
4-5 adet yeşil soğan
1 litre et suyu
150 ml. krema
2 çorba kaşığı tereyağı
Maydanoz
Tuz karabiber

Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın. Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın ve tereyağında soteleyin. Bir tencereye 1 litre et suyunu, soğanı, sarımsakları, patatesi, tuz ve karabiberi koyarak sebzeler yumuşayana kadar 30 dakika boyunca pişirin. Çorba soğumaya başlayınca blender ile pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. 150 ml. kremayı ekleyip karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla servis edin.

 

İNCİR UYUTMASI (YOZGAT)

1 litre süt
250 gr incir
2 çorba kaşığı şeker

Sütü parmak dayanacak sıcaklığa getiriyoruz incirleri çok ince kıyıyoruz. Kıydığımız incirleri ve şekeri süte katıp karıştıryoruz daha sonra blender la çok az çekiyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp sarıyoruz. 1 gün bekledikten sonra yoğurt kıvamına gelince servise hazır demektir.

 

İÇLİ BULGUR PİLAVI (YOZGAT)

1 çay bardağı sıvıyağ
1 kg ince bulgur
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı su
4 çay kaşığı susam
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet rendelenmiş soğan
bir tutam nane ve kekik
1 çay kaşığı pul biber

Yağı tencereye koyduktan sonra soğan, susam ve kuş üzümü iyice kavrulur daha sonra bulgur konulur ve biraz karıştırdıktan sonra üzerine nane, kekik, pul biber, 1 yemek kaşığı tuz koyulur. 2 su bardağı su koyulduktan sonra suyu çekinceye kadar pişirilir, üzeri gazete kağıdıyla kapatıldıkdan sonra 20 dakika dınlendirilir.

 

 

BULAMA ÇORBASI (YOZGAT)

2 su bardağı dövme
1,5 kg. yoğurt
1 adet ortaboy patlıcan
1 tutam yeşil nane
2-3 adet yeşilbiber
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yeteri kadar su

Bir tencerede yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır, bu karışıma ayran kıvamı alıncaya kadar su ilave edilir, içine bir gece önceden ıslatılmış dövme ilave edilip ocağa konur ve kaynayıncaya kadar hiç durmadan karıştırılır. (Kaynamaya başlayınca karıştırma bırakılır.) Diğer tarafta patlıcanlar ve yeşil biberler küçük küçük parmak şeklinde doğranır, nane yaprak yaprak parçalanır ve kaynamakta olan çorbanın içine ilave edilir. Dövme ve içindeki sebzesi yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine isteğe göre yağda kızdırılmış kırmızıbiber veya kuru nane dökülebilir. Ilık veya soğuk olarak servis yapılır.

 

ÇULLAMA (YOZGAT)

5 adet orta büyüklükte patlıcan
2 adet orta boy kuru soğan
250 gram orta yağlı dana kıyma
6-7 diş soyulmuş sarımsak
2 adet orta boy domates
4 yemek kaşığı sıvıyağ veya zeytinyağı
Patlıcanları kızartmak için; 1 su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
2 adet yumurta
1 su bardağı dolusu elenmiş un
yeterince tuz
istediğiniz oranda karabiber

Patlıcanları aralıklı soyarak kalın yuvarlak dilimler halinde keselim. Patlıcan dilimlerini tuzlu suda 30 dakika bekleterek, bol sudan geçirerek yıkayıp kâğıt havlu ile kurulayalım. Una yeteri kadar tuz serptikten sonra karıştıralım. Patlıcan dilimlerini önce una bulayıp, sonra çırpılmış yumurtaya batırıp çıkaralım. Patlıcanları iyice kızdırılmış sıvıyağda hafifçe arkalı önlü yakmadan kızartarak kâğıt havlu üzerine çıkarıp yağını çekmesi için bekletelim. Bir tavaya sıvıyağı alalım. Küp doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım.
Kıymayı ekleyip 2-3 dakika kadar daha kavuralım. Rendelenmiş domatesi, tuzu, karabiberi ekleyip domatesin suyu çekilene kadar kavuralım. 1 su bardağı sıcak su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra tavayı ocaktan indirelim. Patlıcan dilimlerini geniş bir tencereye bir sıra halinde dizelim. Üzerine kıymalı harcın yarısını gezdirdikten sonra tekrar patlıcan dilimleri dizelim. Kalan kıymalı harcı patlıcanların üzerine gezdirelim. Yemeği hafif ateşte pişirerek ateşten alalım. Ilık olarak servise sunalım.







ALTÜST BÖREĞİ (YOZGAT)

5 su bardağı un
1.5 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1.5 çorba kaşığı sirke
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
2 soğan
350 gr kıyma
1 tatlı kaşığı karabiber
150 gram margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı

1 kahve fincanı kadar unu ayırın. Kalan una 1 çorba kaşığı tuz ve karbonat ekleyip eleyerek hamur yoğurma kabına alın. Üzerine sıvıyağ gezdirin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, sirke ve yoğurdu ekleyin. Azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar 7-8 dakika yoğurun. Hamuru biri büyük diğeri daha küçük olmak üzere iki parçaya bölün. Her parçadan sekizer beze yapın. Üzerine nemli bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Margarini eritip 1 kaşık kadarıyla 30 cm çapındaki fırın tepsisini yağlayın. Büyük bezelerin herbirini 25 cm çapında yufkalar halinde açıp aralarına yağ sürerek üst üste dizin. Kalan bezeleri de 20 cm çapında açarak aynı şekilde hazırlayın. Buzdolabında 10 dakika daha dinlendirin.
Soğanı soyup ince ince doğrayın. Kıyma ile birlikte tencereye alıp kısık ateşte 15 dakika kadar kavurun. Karabiber ve kalan tuzu ekleyip karıştırın, soğumaya bırakın.
Büyük yufkalardan hazırladığınız grubu tepsinin çapından 3 cm daha geniş olacak şekilde elinizle açarak büyütün. Tepsiye, kenarlarını da kapatacak şekilde yayın. Üzerine kıymalı içi yerleştirin. Küçük yufkalardan hazırladığınız diğer grubu da 30 cm çapında açın ve kıymanın üzerine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. 10 dakika dinlendirip dilimleyerek servis yapın.

MAYALI BAZLAMA (YOZGAT)

2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz maya
yaklaşık 1/2 su bardağı su (3/4 su bardağı su da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı toz şeker

Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu derin bir kaba koyup karıştırın.Toz mayayı ve toz şekeri ılık suya aktarıp karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika kadar mayanın erimesini bekleyin.Mayalı suyu unun üzerine aktarıp yoğurmaya başayın. Hamur elinize hafifçe yapışacaktır.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az 1 saat kadar bekletin. Böylece hamur kabarıp kıvama gelecektir.Dinlenip ekmek hamuru kıvamına gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını, yani bezeleri hafif un serpiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla pasta tabağı (15-18 santim çapında ) büyüklüğünde açın.
Diğer taraftan, büyük boy bir teflon tavayı (eski usul bir sac da kullanabilirsiniz) orta ısı ateşin üzerinde kızdırın. Bazlamaları yağsız ve kızgın tavada önlü arkalı kızartın. Sıcak bazlamaların üzerine tereyağı sürün ya da peynirle birlikte servise sunun.

 

BEZDİRME (YOZGAT)

Duru Çiğ köftelik Bulgur 1+1/2 su bardağı
Su 1 su bardağı
Soğan 2 büyük boy
Kıyma(yağsız) 1+1/4 su bardağı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı
Nane 1 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Sıvı Yağ 2 su bardağı
Porsiyon Adedi: 6

Bulgur 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılarak kabartılır.Soğan soyulur,yıkanır ve çok ince doğranır.Bulgur,kıyma ve soğan karıştırılır,üzerine kimyon ,karabiber,kırmızıbiber,nane ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içi genişliğinde ve 1 santimetre kadar kalınlıkta yuvarlak köfteler yapılır.Kızdırılmış yağda kızartılır,sıcak olarak servis yapılır.(K.K.Höke)

NOT: Tarif Yozgat yöresinden alınmıştır. Arzuya göre fırında hafif kuru olabilir. İstenirse köfte hamuruna 1 yumurtada da kırılabilir.


iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
RE:YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER
Tarih : 26-09-2011 Saat : 12:24
Yozgat yemekleri

Yozgat Böreği

 

Yozgat Böreği

Malzemeler:

Yarım kilogram ıspanak
1 baş kuru soğan
100 gram pastırma
1 adet domates
1 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta, karabiber
yarım kilogram yufka
kızartamak için sıvıyağ

Yapılışı:

Ispanağı temizleyip, yıkadıktan sonra, su koymadan, kısık ateşte haşlayın.
Haşladığınız ıspanağı hafifçe ezin.
Bu arada bir tavaya margarini alın.
Soğanı yemeklik doğrayın.
Margarinle beraber kavurun.
Domatesi rendeleyerek ilave edin.
Pastırmayı küçük küçük doğrayarak tavaya alın.
En son olarak da ıspanağı ve çiğ olarak malzemeye karıştıracağınız yumurtayı ve karabiberi ekleyin.
Yufkaların her birini 4′e bölerek içine hazırladığınız içten koyun.
Dilediğiniz şekilde sarın (muska ya da paçanga böreği gibi olabilir).
Börekleri kızgın yağa atın ve altın sarısı renk alana dek kızartın.

 

 

YOZGAT YÖRESEL YEMEKLERİ




Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir.

 

Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir. Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır




ARABAŞI



 

Malzemesi

 

Hamur için :

 

• 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir.

 

Çorba için :

 

• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.

 

Madımak

 



MALZEMESİ

 

1.5 kilo Madımak
Bir kase yoğurt
150 gram Pastırma
Bir iki diş sarımsak
Tuz, biber, yağ, salça

 

YAPILIŞI
1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.




TESTİ KEBABI








MALZEMESİ

 

1 adet Testi
3 kilo Kuşbaşı et
1 kilo Domates
300 gram Sarımsak
200 gram Sivri biber
200 gram Tereyağı
Karabiber, tuz

 

YAPILIŞI
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.

 

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.



Şöbiyet

Gereçler:
1 kg piyale unu
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı sirke
Biraz tuz
Tav yağı;
1-1,5 lt sıvı yağ
750 gr tereyağı veya margarin
Şurubu;
3 kg tozşeker
üstünü geçecek kadar su
1 limon
Açmak için;
1 kg un
500 gr ev nişastası
İÇİNE;
300-500 gr ceviz içi
( Bu ölçü 3 tepsi şöbiyet tatlısı içindir.)
Yapılışı:
1. Yukarıdaki yazılan ölçülerle, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İyice yoğurup özleştirin.Nemli bir bezin altında yarım saat bekletin. Sonra hamuru 20 pazıya ayırıp tekrar yarım saat dinlendirin.


2. Pazıların altına ve üstüne bolca nişastalı un serperek incecik açın. Yufkaları bir örtü üzerine serin. yufkaları üst üste koyup sekizer santimlik kareler halinde kesin. Ortalarına dövülmüş ceviz koyup üçgen biçiminde kapatın.

3. Hamurları 3 tepsiye yerleştirin. Katı yağları önce eritin ve tortusu dibine çökünce başka bir kapta kaynatılan sıvı yağla karıştırın. Kaynayan tav yağının 1/ 3 ünü bir kepçeyle alıp tepsinin birine gezdirin. Kalan yağı da diğer tepsilere dökün. Fırında pembe renkte pişirin.

4. Üç kilo şekerden orta koyulukta bir şurup hazırlayın. Soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Kıyılmış yeşil fıstık serpin.

 


iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
RE:YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER
Tarih : 05-10-2011 Saat : 13:30

 

Helle Çorbası

Malzeme
Dört yemek kaşığı un
İki yemek kaşığı tere yağı
Bir çay bardağı yeşil mercimek
Beş su bardağı su
Yeterince tuz

Helle Çorbası

 

Helle Çorbası Tarifi

Mercimekleri bir tencerenin içersine koyun ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip yarım saat boyunca ıslatın
Bu suyla 15 dakika kadar kaynatın
Çıkan kara suyu süzün
5 su bardağı temiz su ekleyin ve tekrar ateşe koyun
Mercimekler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin
Bir kasenin içersindeki su barla suyu ile iki yemek kaşığı unu koyun ve un topaklanmayacak şekilde çırpın
Ocakta kaynamakta olan çorbanın içersine bu karışımı dökün
Çorbanı içersindeki un kokusu gidinceye kadar pişirin
Ayrı bir tabağın içine tereyağını dökün ve eritin
İki yemek kaşığı unu ekleyin kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun
Bu karışımı çorbaya ilave edin ve karıştırın
Sıcak sıcak servis edin
Afiyet olsun


iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
RE:YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER
Tarih : 05-10-2011 Saat : 13:38

Yeşil mercimekli erişte çorbası

yeşil mercimekli erişte çorbasıYeşil mercimekli erişte çorbasını annem yapardı da kıymetini bilmezdim. Çok lüks bir mekanda günün çorbası olarak karşıma çıkana kadar. Bir yakınlık hissetmenin ötesinde hakkını vermek lazım güzel bir çorba. Çok da besleyici. Son günlerde mercimek, keşkek, tarhana ve tavuk çorbası benim sürekli yaptığım çorbalar. Ama hanımların "ne pişirsem" telaşına ben de "farklı birşeyler pişireyim" telaşı da eklenmişti. Sonra aklıma hem pratik, hem lezzetli hem de farklı bir lezzet geldi: yeşil mercimekli erişte çorbası.

 

 

Malzemeler

1 su bardağı az haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 çorba kaşığı salça
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1.5- 2 lt su
tuz
isteğe göre kırmızı biber

Yapılışı

Bir tencereye sıvıyağ konulur ve soğanlar kavrulur. (Varsa kavrulmuş kıyma) ve salça ilave edilerek karıştırılır. Suyu eklenir ve yeşil mercimekler eklenir. Mercimekler pişince eriştesi konulur. Çorbaya tuzu ve kırmızı biberi eklenir. Erişteler fazla su çekeceği için duruma göre sıcak su ilave edilebilir. Afiyet olsun.


iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
RE:YOZGAT YÖRESEL YEMEKLER
Tarih : 05-10-2011 Saat : 13:43

Mercimek Çorbası






Malzemeler

 

2 Su bardağı kırmızı mercimek
5 Su bardağı su
2 Adet soğan
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı salça
1 Tablet tavuk suyu kalıbı
1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
1 Yemek kaşığı kuru nane



Hazırlanması



Önce soğanlarımızı ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz. Önceden yıkadığımız mercimeği, salçayı ve 1 tablet tavuk suyu kalıbını soğanların bulunduğu tencereye atıyoruz. Ardından kaynar su ilave ediyoruz. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. 10 dakika sonra tenceredeki malzemeleri ince bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz (bu işlem mercimeği daha küçük parçalara ayırmak için). Süzdükten sonra tekrar tenceremize alarak bir kere daha kaynatıyoruz. Son kaynama sırasında ağız tadımıza göre nane, tuz ve kırmızı biber ekliyoruz.



Tas Kebabı







Malzemeleri :




1/2 kg ince kuşbaşı doğranmış dana eti
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet domates
1/2 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kırmızı biber



Hazırlanışı



Soğanları ve sarmısakları yemeklik doğrayın, yağ konmuş orta büyüklükte tencereye koyun. Kuş başı doğranmış etleri üzerine döküp, karıştırın. Üzerine salca ve domatesi ilave edin. En son baharatı ilave edin. İyice karıştırın. Tencerenin ortasına toplayıp, cam büyük bir kaseyi etler tamamı ile içinde olacak şekilde kapatın, ve çok kısık ateşte pişirmeye başlayın. Etler suyunu saldığında tuzunu ilave edin. Yemek suyunu çekene kadar pişirin. Servis yapmadan önce, isteğe göre servis tabağına alıp, üzerine rendelenmiş kaşar döküp, düşük ısılı fırında 5-10 dak. bekletip , servise hazır hale getirin.
Servisini patates püresi, kızartması veya pirinç pilavı ile yapabilirsiniz.