GönderenKonu: İş Nasıl Aranır?  (Okunma sayısı 194 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
İş Nasıl Aranır?
Tarih : 16-10-2017 Saat : 10:08

İş Nasıl Aranır?

İşsizken iş aramak, maddi manevi oldukça zor ve yıpratıcı bir süreç. İlanlara başvuruyorsunuz ama hiç bir şekilde geri dönüş alamıyorsunuz. Gittikçe moral bozuluyor, umutlar azalıyor…  Bir de yetmezmiş gibi çevrenizin soruları ve" hayırlısı, olsun" gibi sizi dibe çeken iş arama durumunuza hitaben yapılan konuşmalar. Bu bir süreç, öncelikle kulaklarınızı olumsuzluklara kapatın, duymayın, duymazdan gelin. Umutsuzluğa kapılmayın ve kendiniz dâhil kimsenin sizi dibe çekmesine izin vermeyin.

İş aramaya başlarken ilk önce…

·         Güçlü yanlarınızı, bilgi ve becerilerinizi, yapabileceklerinizi, başarılarınızı keşfedin,

·         Kısa-orta ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin, yedekleyin

·         Özgeçmişinizi hedeflerinize göre yapılandırın ve yedekleyin

·         Gelişiminize odaklanın, becerilerinizi güçlendirin ve kendinize yatırım yapın.

·         B planınızı hazırlayın.

·         Mülakatlara hazırlanın

·         İş başvurularınıza odaklanın,

Peki, iş sadece başvurulan ilanlarla mı bulunur? . Tabii ki hayır! Sadece gazete ilanlarına, iş bulma sitelerine takılı kalmayın, başka neler yapabilirsiniz? Üzerinde biraz düşünün ve çalışın.

 

Networkunuzu kuvvetlendirin…

İş bulmak için size fikir verecek, yol gösterecek, referans olacak tüm iş ve sosyal çevrenizin listesini çıkarın. Hedefinize göre sizin iş bulmanıza destek olacak, yön gösterecek kişilerle iletişime geçin. Linkedin gibi iş odaklı platformlarda da bu ağınızı genişletmeye çalışın. Bu kişilerle mutlaka görüşmeler organize ederek hedefinizi ve kendinizi anlatın; onları dinleyin.

Linkedin’ de ağınızı genişletin. İK uzmanları ve hedefinize uygun kişilerle bağlantı kurun. Bağlantı kurma sebebinizi belirtin. Linkedin’in profesyonel bir iş ortamı olduğunu bilerek kullanın. Çok geniş bir platformda ve size neler katacağını belirlemek sizin elinizde.

 

Ağ kurmayın bağ kurun. Kapı kapı dolaşmaktan çekinmeyin…

Çalışmak istediğiniz sektörde ve/veya pozisyonda olan kişilerle iletişime geçin. Kahve içmeye veya bir öğle yemeğine davet edin. Cesaretli olun, ikna edin, niyetinizi net ifade edin; unutmayın tatlı dilin açamadığı kapı yoktur. Bu kişilerle iletişim kurmadan kendinizi nasıl daha iyi ifade edeceğinizi, sorularınızı, öğrenmek istediklerinizi hazırlayın. Sorularınız sektöre, o işin inceliklerine, avantajlarına, sahip olunması gereken bilgi ve becerilere yönelik olsun.   O kişinin AKLINDA KALIN. “İş arıyorum” modunda değil “çok güçlü özelliklerim ve niteliklerim bu işe ve size uygunum” modunda konuşun ve profesyonelliğinizi hissettirin. Sizi çalıştığı firmanın İK profesyoneli ile tanıştırabilir veya bir açık pozisyon olduğunda size haber verebilir.

Daha önce çalıştığınız yerlerde ki iş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle görüşün. Onlar sizin performansınızı en iyi bilenlerdendir. Hem kendinizi hatırlatır hem de size iş arayışınızla ilgili fikir verirler. Hatta sizi iş bulabileceğiniz yerlere yönlendirebilirler bile.

 

Çekinmeyin girişken olun... SOĞUK TEMAS da kurabilirsiniz.

Başvurduğunuz işe ait İK Uzmanlarına veya o şirketten birine ulaşmaya çalışın. O şirkette çalışan bir tanıdığınız veya tanıdığınızın tanıdığı olabilir. İK’ ya veya ilgili birimin yöneticisine elden CV göndermek işi hızlandırır, görünür olmanızı sağlayabilir. (CV’niz o işe / şirkete özel olsun.) Ya da ilgili kişilere ulaşmak için telefon açın, eposta adresini öğrenin. En kolayı İK biriminin ortak eposta adresini öğrenmek olur. Gönderirken iletişiminizde ben bu işi yaparım ve size uygunum mesajını profesyonel dilde hissettirin.

CV’niz İK uzmanına ulaştı mı? CV’niz ve işe uygunluğunuzu sorun cevapla birlikte fikriniz olur. Telefon açın işe uygunluğunuzu sorun. Olumsuz cevap da duyabilirsiniz, KİŞİSELLEŞTİRMEYİN. Bu sizi kötü hissettirmesin, aksine nasıl daha iyi olurum üzerine odaklanın.

Başvurduğunuz iş için firmaya gidin. İş başvuru formunu doldurun, hatta belki o sırada İK uzmanı ile görüşür ilk teması kurmuş olabilirsiniz. Veya güvenlik görevlisinden alacağınız ufak bir tüyo sizi yol gösterebilir, kim bilir?

 

SOSYAL MEDYAYI etkin kullanın.

Sosyal medya artık çalışanların işten çıkışına bile sebep oluyorsa neden işe alınmasına vesile olmasın. Hedefiniz kurumsal firmalar ise paylaşımlarınıza dikkat edin. Paylaşımlarınız sizi temsil eder,  bireysel markanız hakkında fikir verir. Özellikle Linkedin gibi platformlarda beğenileriniz, yorumlarınız profilinizi inceleyen İK uzmanına sizi anlatır. Sosyal medya platformlarından da yine sizi işe yönlendirecek, iş bulmanızı sağlayacak kişiler çıkabilir. GÖZÜNÜZ AÇIK OLSUN. Bu kişilerle iletişime geçin ve onların dikkatini çekecek paylaşımlar yapmaya çalışın. Bir bakarsanız iş teklifi almışsınız, belli mi olur?

 

Tecrübeler Google arama sonuçlarında görüntülenmiyor, BLOG YAZIN ve sonuçta siz çıkın.

Kendinize ait bir blogla iş hayatına dair tecrübelerinizi yazabilirsiniz. Teknik yetkinliklerinizi, gündeme ait düşüncelerinizi, mesleki bilginizi ön plana çıkararak yazılar yazabilirsiniz. Bireysel markanızı kuvvetlendirmek ve iş arayışınızda dikkat çekmek için faydalı olur. Yazılarınızı dikkatini çekmek istediğiniz kişilere gönderin fikir alın, sohbet edin. Kendinizi geliştirecek notlar alın. Fark edilmeniz için harika bir araç…

 

Hedefinize Uygun STK'larda GÖNÜLLÜ Çalışın

Mesleklere, sektörlere ait STK'lar nirden fazla profesyonelle tanışabileceğiniz, iletişim kuracağınız ve kendinizi gösterebileceğiniz yerlerdir. Bu kurumlarda ki çalışmalarda yer almaya çalışın. Burda kritik nokta ne de olsa gönüllüüm diye beş toplantıdan sonra vazgeçmeyin, başladığınız işin sonunu getirin. İyi bir intiba bırakmaya, doğru kişilere ulaşmaya özen gösterin. 

 

GİRİŞKEN OLUN, kendinize güvenin, pozitif düşünce ile iletişim kurun. Kimin nerden karşınıza çıkacağı belli olmaz… İş bulma kaynaklarınızı (İş bulma siteleri, danışmanlık firmaları, İŞKUR, gazete ilanları, sosyal çevre vb. ) İş arama sürecinize ODAKLANIN, işiniz bu olsun. Süreci zamana bırakın, işe başlayacağınız zaman için SABIRLA bekleyin ve yılmayın.  Tek bir pozisyonda ISRARCI OLMAYIN, YEDEK PLANLARINIZ içinde iş arama sürecini devam ettirin.

 

Hadi ne duruyorsunuz, şu an itibariyle kendinizi yenileyin ve yenilenmiş düşüncelerle iş aramaya başlayın.  

 

Sevgi ve saygılarımla

KARİYERİNİZ PARLASIN

Soru ve talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Gelişim Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli


iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
RE:İş Nasıl Aranır?
Tarih : 16-10-2017 Saat : 10:09
0A-A+

İş Mi Arıyorsunuz, Peki Kariyer Yolunuzu Yedeklediniz Mi?

Kariyer Yolunuzu Yedeklediniz mi?

İş değiştirmeye karar verdiniz veya halen iş arıyorsunuz. Yaz tatili, bayram tatili derken piyasalardaki durgunluğun yerini kıpırdanmalar aldı. İş ilanlarının biraz daha artacağı, hareketlenmelerin başlayacağı düşünülen en azından umut edilen bir dönemdeyiz… 

İster çalışma hayatının içinde olun, ister iş arayın; bir gerçek var ki o da ilerlediğiniz kariyer yolu. Bu kariyer yolu bazen dümdüz gittiği gibi bazen farklı yollara sapabilir.  Bu yolun nereye, nasıl, ne kadar sürede gideceğini belirlemek üzere kararı verecek ve hedefi belirleyecek kişi sizsiniz sonuçta.

Genel olarak amaç belirlenen hedefe ulaşarak başarılı olmak yani kendini gerçekleştirme gereksinimi karşılamak. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine baktığımızda da göreceğimiz üzere hedefe ulaşınca kendini gerçekleştirme gereksinimine ulaşıyoruz. Başarı kendimizi gerçekleştirme/tatmin noktamızla ilintili.  Hedefimizi de ihtiyaçlarımız, isteklerimizle şekillenen “kendimizi gerçekleştirme gereksinimine” göre şekillendiririz.

Kimine göre başarılı olmak isteği belirlediği maaşı almak iken kimine göre istediği pozisyonda çalışmak, kimine göre ise çalıştığı şirketten emekli olmak olabilir.  İhtiyaçlarınızı karşıladığınızda isteklerinize ulaşırsınız yani bir ihtiyaç karşılanmadan bir üst basamağa geçemezsiniz. En basit ihtiyaç yeme-içme-nefes ihtiyacınızı karşılar bir sonraki adım yaşamı güvene alma-kendini koruma alma ihtiyacını karşılamak üzere çalışırsınız. Sonra ailenizi sosyal çevrenizi yapılandırır, sosyalleşirsiniz. Toplumda istediğiniz konumda olmak üzere ihtiyaçlarınızı sağlar ve sonra siz olmak üzere çalışırsınız. Kendinizi gerçekleştirdiğinizde belki bir CEO, belki emekli, belki de sektörde aranan bir danışman olursunuz. Hedef yani kendini gerçekleştirme tanımınız ne olursa olsun hedefinize göre bu yolda ilerlerken önünüze çıkabilecek her engelde yılmamak ve pes etmemek için de ayrı çaba harcarsınız, harcamalısınız da... Yılmadan devam etmek için kariyer ve çalışma hayatınız içinde bir yedek planınızın olmasında fayda var. Unutmayın! Yolun varış noktasını ve rotasını siz çiziyorsunuz. Her adımınızı hedeflerle planlayın.

Her an çeşitli sebeplerle kendinizi iş ararken bulabilirsiniz. Hedefinize ulaşmaya çalışırken engellerle uğraşacaksınız, savaşacaksınız ancak donanımınız ne kadar kuvvetli olursa o kadar hızlı tekrar yolunuzda ilerlemeye devam eder, bu dönemi çabuk atlatabilirsiniz.

İş ve özel yaşantınızda B planları/yedekleri tökezlediğinizde “Şimdi ne yapacağım?” sorusuna cevap verir. Vereceğiniz cevaplar sizin hızlıca hareket etmenize hizmet verecektir. İş ararken de yine bir B planınızın ve bu plana hizmet eden CV’nizin olması gerekir. CV’ ye ne gerek var demeyin. Unutmayın bireysel markanızı yönetiyorsunuz ve “CV profesyonel kimliğinizin tanıtım aracı”.

İş ararken yaptığınız işler gibi yapabileceğiniz işler de olabilir. Nasıl mı? Örneğin bir firmada idari işler uzmanı olarak çalıştınız, pek çok göreviniz ve sorumluluğunuz vardı. Firmalar hacimlerine göre görev tanımlarını genişletirler. Görevinizin bir kısmı da satınalma süreçleri. Yeni iş arama sürecinde satınalma süreçlerini yürütebileceğiniz gibi, idari işler sorumluluğuna sahip bir İK ekibinin de üyesi olabilir, yine idari işler görevinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Hatta bir kobide idari işler yöneticisi bile olabilirsiniz. Hedeflerinizi sınırlamayın, gerçekçi hedefler olsun yeterli. Belki de tamamen karşınıza çıkan başka bir kariyer fırsatını değerlendirirsiniz. Bu olasılıklar sizin yedek planlarınız aslında ve hepsi size göre şekilleniyor. Diğer yandan hayatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığına da inanırım bu ayrı konu.

İster çalışan ister iş arayan olun kariyerinizi yedeklemeli Peki, profesyonel kimliğinizin, kariyer yolunuzun, CV’nizin yedeğini nasıl yapacaksınız?

1.       Profesyonel kimliğinizi iyitanıyın. Lider, güler yüzlü, pratik, problem çözen vb.

2.       Güçlü ve gelişmesi gereken yönlerinizi belirleyin. A ve B planlarınızı en iyi şekilde hayata geçirmek üzere gelişiminizi sağlamanız gerekir. Kişisel ve teknik gelişiminize odaklanın ve bu konularda çalışmaya başlayın. Öğrencilik hayatı ölene kadar devam eder.

3.       Profesyonel bilgi ve becerilerinizi iyi belirleyin. Tüm uzmanlık alanlarınızı sıralayın, gruplandırın ve en iyilere göre önceliklendirin. En iyi olduğunuz konularda iş bulmanız daha kolay. Diğer uzmanlıklarınızı geliştirmeye özen gösterin.

4.       Çalıştığınız ve çalışabileceğiniz işleri/görevleri/unvanları belirleyin. Bu işleri yapabilmeniz için hangi özelliklere sahipsiniz sıralayın, gruplandırın.

5.       Çalışabileceğiniz işlere özel hedeflerinizi belirleyerek ulaşılabilir küçük parçalara bölün. Vizyonunuz olsun…

6.       Uzmanlıklarınızı, sorumluluklarınızı, özelliklerinizi ve çalışabileceğiniz işleri belirlediniz. Sıra detaylar doğrultusunda özelliklerinizi ön plana çıkarak bir CV hazırlamada… CV’niz sizi mülakata davet ettirecek pazarlama aracınız.” CV’nizi hazırlarken kendinizi iyi tanımalı, iyi anlatmalı ve CV’nizde yapılandırdığınız kariyerinize göre mülakata hazır olmalısınız.

7.       Başvurular için hedeflerinize ve CV’nize özel ön yazılarınızı yedekleyin.

8.       Bu kariyer yedeklerine uygun kimliğinizi ön plana çıkaracak şekilde mülakatlara hazırlanın. Karşınıza çıkacak sorulara nasıl cevaplar vereceğiniz ve mülakatları en iyi nasıl yöneteceğinize üzerine odaklanın.

9.       Kariyer planlarınıza göre kaynaklarınızı belirleyin ve yapılandırın.

10.   İş arama kanallarında ki İş ilanlarını inceleyerek uygun olan CV ve ön yazı ile başvurularınızı yapın. Çevrenize gönderim yaparken işe-firmaya uygun CV’leri paylaşın.

11.   PES ETMEYİN…siz veya başkasının sizi aşağıya çekmesine izin vermeyin… Tabii ki belirleyeceğiniz hedefler doğrultusunda yolunuza devam edeceksiniz, yoksa ilk planla başlayıp devam ettirilmeye çalışılan her savaş yenilgiyle biterdi. Bu süreçte hedeflerinizi revize edin, başarılarınızı kutlayın.

 

Tüm bunları kendiniz yapamıyorsanız bir uzmandan destek alın, işi şansa bırakmayın. Olduğu kadar demeyin, güç sizin elinizde…

Yedekli planla ve CV’ ile hareket etmeniz keşke deme riskinizi azaltır ve korkularınızla baş etmenizi sağlar, motivasyonunuzu artırır.Önceliklerinize, özelliklerinize göre her iki planı da iş arama sürecinde kullanabilirsiniz. Ne duruyorsunuz e hadi, yedekleme çalışmalarına BAŞLAYIN, HAREKETE GEÇİN.

Sevgi ve saygılarımla

KARİYERİNİZ PARLASIN

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ESRA KEMER

Kariyer Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli