GönderenKonu: Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır  (Okunma sayısı 239 defa)

filizbaşak

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 56
  • Üyelik Tarihi: 28-12-2011
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır
Tarih : 13-02-2017 Saat : 10:26

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılırbebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Savunmasız olan bebeklerin yaşadığı tüm sorunlar anneleri derinden etkiliyor. Bebeklerde burun tıkanıklığı da bu sorunlardan biri.Bebeklerde burun tıkanıklığı annelerin sık karşılaştığı ve çözüm üretmekte zorlandığı konulardan biridir. Bebeklerde burun tıkanıklığı biz yetişkinlerde olduğu gibi sümkürerek geçmez. Basit bir sorun olarak düşünülsede bebeklerde bu sorun başka problemlere yol açıyor.

Burnu tıkanan bebeklerin uyku düzenini bozabilir ve beslenmede sıkıntı yaşanabilirler. Burun tıkanıklığı olan savunmasız bebekler yeterince ememez ve beslenemezler. Aynı zamanda emerken zorluk çeker ve dolayısıyla da fazlasıyla hava yutarlar. Yutulan bu hava da bebeklerde gaz oluşturur. Gaz ise bebeklerde sancılar meydana getirir. Yani basit bir burun tıkanıklığı kolaylıkla bebeği fazlasıyla huzursuz eden gaz problemine dönüşebilmektedir. Bebeklerde burun tıkanıklığı uzun süre devam ettiğinde ise orta kulak iltihabına sebep olabilmektedir.Akciğerlere doğru giren havayı burun ısıtır, filtre eder ve nemlendirir. Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bebekler mecburen ağızdan nefes alır. Bu durum da soğuk ve kirli havanın filtrelenmeden direk alınmasına neden olur. Bundan dolayı çocuklarda burun tıkanıklığına bağlı solunum yolu enfeksiyonlarına sıkça rastlanır.

 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

  • Özellikle nezle ve grip gibi enfeksiyonlar burun tıkanıklığına sebep olan en önemli etkenler arasındadır. Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır noktasında bu hastalıklara yönelik tedavi uygulamak önemli çözüm yollarından biridir.
  • Bebeklerde burun tıkanıklığını önleyebilmek için deniz suyu olarak bilinen burun açıcı damlalar ve tuzlu suların gün içinde 3-5 defa bebeğin burnuna damlatılmasıyla burun nemlenir ve rahat nefes almayla sonuçlanır. Özellikle de bu işlemi emme durumundan ve uykudan önce yapmanız önerilir. Bu damlaların kullanılması burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bebeğin daha rahat beslenmesine ve daha rahat uyumasına olanak sağlar.
  • Öncelik olarak eczaneden 100 ml olan paketlerde serum fizyolojik alın. Enjektör yardımıyla çekin. Ardından ise 2 mililitre kadar kadar serumu hafifçe püskürtün. Böylece bebek hapşırarak burundaki birikintinin bir kısmını çıkaracaktır. Çıkardıklarını da hafifçe silin.
  • Bebeğinizi banyo yaptırmanız solunum yollarını tıkayan salgıları ve mukusun akışını kolaylaştıracaktır.
    bebeklerde burun tıkanıklığı

    bebeklerde burun tıkanıklığı

  • Nemin çok olmadığı ortamda burun maddeleri süzme işlevini gerçekleştiremez. Burunda bulunan küçük tüyler görevini yerine getiremez. Ortamın nemli olabilmesi için sıcak veya soğuk buhar makineleriyle sürekli olarak nemlendirilmesi doğru bir hareket değildir. Nem düzeyi ayarlanmamış ortamda küf, bakteri, akar gibi zararlı olan organizmaların üremesi çok daha rahat olur. Ayrıca kış aylarında oda sıcaklığını 24 derecenin üzerinde olmamasına dikkat etmenizde yarar vardır. Aksi takdirde nem oranı daha fazla düşer ve odanın havası kurur.
  • Bebeğinizin yastığını hafiften yükseltin. Çok fazla dikleşmemeli. Yükseltmenizle burunda sekresyonlar daha rahat akar ve bebeğiniz huzurla uyur.
  • Bebeğiniz ek gıda tüketiyorsa en çok sıvı alımına önem gösterin. Emen bebeklerde ise sık emzirme bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır noktasında oldukça etkilidir..

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

  • Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir dediğinizde akla ilk olarak bol buhar gelir. Buhar mukusun yumuşamasını ve böylece dışarı çıkışını sağlar. Bebekler için en etkili yöntem olan buharı banyoda rahatlıkla uygulanabilir. Buharın bir başka uygulanış yöntemi ise bir kap içinde su kaynattıktan hemen sonra su buharını bebeğinizin solumasını sağlamak. Fakat bebeğinizin burnu tamamen tıkanmış ise kaynatılmış olan suyun içerisine bir tutam kadar taze nane yaprağını veya okaliptüs atabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra bebeğinizin burnunu iyice temizleyin. Rahatça nefes alabildiğini göreceksiniz.
  • Eczanelerden temin edebileceğiniz deniz suyu tıkalı burnu rahatlıkla açabilir. Ayrıca bu pratik ve etkili yöntemi evde de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
  • Gece yatmadan soğanı iki parçaya ayırın. Başucuna yakın ve hatta burnuna yakın bir yere koyun. Soğanda oluşan yoğun koku mentol gibi etki yaratır. Bu yöntem bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir sorusuna iyi bir çözümdür.
  • Bebeğinizin burun çevresine hafifçe masaj yapabilir mukusu dışarı çıkarabilirsiniz. Böylece bebeğiniz huzurla uyuyabilecektir.
  • Ev sıcaklığını sürekli olarak neme uygun olarak ayarlayın. Bebeğinizi sıkça banyoda yoğun buhar eşliğinde yıkayın. Hemen ardından burnunu hafifçe temizlemeyi unutmayın. Bebekler çok hassas oldukları için yumuşak dokunuşlarla hareket edin.

Bebeklerde burun tıkanıklığı aileye ve bebeğe büyük zorluklar yaşatabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığı ile birlikte iyi beslenememe, uykusuzluk, ağız kuruluğu, huzursuzluk gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığı farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle bebeklerde burun tıkanıklığı görüldüğünde aileler mutlaka önlemler almalıdır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin Tuzlu Su

Çocuklarda oluşan burun tıkanıklığının açılması için tuzlu su kullanmak oldukça etkilidir ve birçok faydası vardır. Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir noktasında tuzlu su kullanmanın faydaları:

  • Kalın ve yapışkan mukus tuzlu su ile temizlenebilir. Tuzlu su tıkanıklığın açılmasına fayda sağlar.
  • Tuzlu su sayesinde virüsler, alerjenler ve bakteriler sinüslerden ve burundan uzaklaşır.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları önlenir.
  • Alerji ilaçları ve antibiyotik kullanımının azalmasına katkı sağlar.
  • Bebeklerde tuzlu su ile burnu temizlemek geriye akıntıdan kaynaklanan öksürüğü engeller.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Açmak İçin Yapılmaması Gerekenler

  • Bebeğin burnuna kulak çubuğu ve benzeri sert cisimler sokulmamalıdır.
  • Dekonjestan içeriği olan damlalar 2 yaşından küçük bebeklerde kullanılmamalı, daha büyük çocuklarda da en fazla 3 gün kullanılmalıdır.
  • Bebeğin burnunu açmak yapılan uygulamalar esnasında burun mukozasının tahriş edilmemesine dikkat edilmeli. Yumuşak hareketlerle serim fizyolojik ve benzeri damlalar damlatılmalı.