GönderenKonu: Bebeğinizin konuştuğu dili 6 adımda anlama rehberi  (Okunma sayısı 207 defa)

iefe66

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 840
  • Üyelik Tarihi: 14-09-2011
Bebeğinizin konuştuğu dili 6 adımda anlama rehberi
Tarih : 04-04-2017 Saat : 15:26

Bebeğinizin konuştuğu dili 6 adımda anlama rehberi

Her anne bebeğini kucağına aldığı andan itibaren onun istek ve ihtiyaçlarını anında anlayabilmek için yoğun bir çaba harcar. Bebeğiniz henüz konuşamasa da, göz teması kurarak, gülümseyerek, ağlayarak ya da anlamsız sesler çıkartarak sizinle iletişime geçer. Başta size garip gelebilecek, ne anlama geldiğini henüz bilmediğiniz bu tepkiler zamanla bebeğinizle sizin aranızda kurulacak bağın en doğal ortak dili oluverir. Peki siz, bebeğinizle aynı dili konuşmaya başladınız mı? İşte bunu anlamanın birkaç pratik yolu...İLK AYLAR...

 

Merhaba... Size anne diyebilir miyim?

Biliyoruz, bebeğinizin size anne diyeceği anı duymak için sabırsızlanıyorsunuz. Ancak bunun için biraz sabretmeniz gerekecek. Ancak şunu unutmayın ki, bebeğinizin sizi henüz anne diye çağırıyor olmaması, sizi tanımadığı anlamına gelmiyor. Uzmanlar anne ile bebek arasındaki iletişimin çok erken başladığını, anne karnındaki bebeğin 26. haftadan itibaren annenin sesinin ritmini, iniş çıkışlarını ayırt edebildiğini söylüyor. O yüzden siz sık sık bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Sakin bir ses tonuyla ve basit cümleler kurarak onunla sohbet edin.

Günlük ihtiyaçlar dile geliyor...

Bebeğinizle iletişim kurdukça hangi bakışın neye işaret ettiğini, çıkardığı seslerin hangi ihtiyaca karşılık geldiğini daha hızlı anlamaya başlayacaksınız. Zaten bebeğinizin ilk aylarındaki ihtiyaçları sınırlı olacaktır. Burada önemli olan, onun ihtiyaçlarını karşılarken o anda ne yaptığınızı ona da anlatmanızdır. Yani 'şu an altını değiştiriyorum', 'şimdi mamanı hazırlıyorum', 'hadi hemen birlikte gazını çıkartalım' gibi cümleler kurarak onun da sizi anlamasına geyret edin.

Oyun saatlerini atlamayın...

Bebeğiniz sadece bir sorunu olduğunda sizinle iletişim kurmaz. Herkes gibi onun da keyfinin yerinde olduğu, oyun oynamak istediği zamanlar da olabilir ve bu isteğini bazen ağlayarak ifade edebilir. Karnı doymuş, altı değişmiş, uykusunu almış, gazı çıkartılmış bir bebeğin hala ağlıyor olması belki de oyun vaktinin geldiğine işarettir! Onunla birlikte eğlenmeyi ihmal etmeyin! Sevdiği oyuncak ve nesnelerle ona oyunlar oynatıp yüzündeki keyifli ifadenin ve tatlı gülücüklerin tadını çıkarın...

Evdeki sınırlar genişliyor!

Bebeğinizin merak duygusuyla tanışması, ilk adımlarını atmasıyla birlikte ortaya çıkar. Yürümek en önemli özgürlüktür ve özgürce dolaşma hakkını elde eden çocuğunuz artık ulaşabildiği her noktayı keşfetmek için büyük bir meraka sahiptir. Çekmeceler karıştırılır, eşyalar yerlere dökülür, tencerelerle oynanır. Anne olarak bebeğinizin bu keşfine engel olmak yerine onu sürekli cesaretlendirin. Şu aşamada konuşarak ifade edemeyeceğiniz bazı kavramları onunla aynı dili konuşarak ona anlatabilirsiniz.


Sıkı durun! ’Ben yapabilirim’ dönemi başlıyor...

Bebeğinizin yaşına girmesiyle birlikte “Ben yapabilirim” denemeleri başlar. Bu onun öz güven gelişiminin en önemli basamaklarından bir tanesidir. Yemek yerken, oyuncakları ile oynarken, sizin söyledikleriniz yerine kendi istediği gibi her şeyi yönlendirmek ister. Bu çocuğunuzun artık hem algısal hem de fiziksel olarak gelişiminin yeterliliğini test ettiği denemelerdir. Eğer onun bu davranışlarıyla ne söylemek istediğini anlıyorsanız, bu denemelerinde elinizden geldiğince ona destek olun.